Linkajánló
Szavazás
Hogyan kerultel az oldalra??
Ajanlota valaki
Google-ba bukantam ra
Veletlenul
Naptár

Élete 

Franciaországban letelepedett spanyol nemesi családban látta meg a napvilágot 1914. július 31-én. Apja Carlos Luis de Funes de Galarza (1871?1934), ügyvéd, utóbb gyémántműves, anyja Léonor Soto Reguera (1879?1957), háztartásbeli volt.

Első házasságát 1936. április 27-én kötötte Saint-Étienne-ben. Az ara Germaine Louise Elodie Carroyer (1915.március 7.) volt, akitől egy fia született 1937. július 12-én (Daniel Charles Louis). 1942. november 13-án elváltak, s Louis másodszorra is megnősült 1943. április 12-én. Ezúttal Jeanne Augustine Barthélémy-vel (1914. február 1.?),Guy de Maupassant unokahúgával kötötte össze az életét. Ebből a házasságból két fia született: Patrick Charles (1944. január 27.  ), radiológus és Olivier Pierre (1949. augusztus 11.- ), pilóta az Air France-nál.

Pályája igencsak nehezen indult, egyre-másra bocsátották el állásából, míg végül bárzongorista lett. Kiváló zenei hallását később számos filmben kamatoztatta (például Az ügyefogyott, Főnök inkognitóban, Lányok pórázon).

Nagy mozirajongó volt, színészi karrierjét mégis a színpadon kezdte. Bár eleinte csak kis szerepeket kapott, hamar felfigyeltek rá. Többször is dolgozott Sacha Guitry-vel, aki később így nyilatkozott róla: ?Nem létezik kis szerep egy ily nagy színész számára!?

Az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. Az ötlábú birkában oly nagy nevek mellett jelent meg, mint Fernandel vagy Françoise Arnoul. A Horgász a pácban leleményes vadorzójaként pedig joggal érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

A nagy áttörést a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt, 1964-ben forgatta Jean Girault-val. ?A francia komédia új csillaga? ? nyilatkozta róla a rádióban Fernandel. Alig telt el két hónap, újabb sikert könyvelhetett el magának a Fantomas Juve felügyelőjeként, túlragyogva a címszerepet alakító Jean Marais-t. Egyre növekvő siker közepette forgatta Gérard Oury-val Az ügyefogyottat. A film 1965 márciusában kerül a mozikba s a Time Magazin a főszereplő Bourvil/De Fun?s kettős alakítását egyenesen a Stan és Panpároshoz hasonlította. 1967-ben újabb filmet forgatnak Bourvillel. Ez a kis kiruccanás minden idők legnagyobb francia kasszasikere (17 millió néző), melyet csakJames Cameron Titanic-ja tudott megdönteni 1998-ban.

Funes és Bourvil e két film leforgatása után örök önzetlen barátságot kötöttek. Egyszer Olivier De Funes azt mondta: Bourvil apám bizalmas jó barátja lett. Louis De Funes Bourvil-ról: "Andréval élvezet együtt dolgozni. Ráadásul mindig kedves és csupa jókedv. Nagyon szerencsés a természete. Szívesen venném, ha nekem is juttatna belőle egy keveset, mert akkor én is barátságosabb lennék."

Mikor Bourvil 1970. szeptember 23.-án elhunyt, Funes a hír hallatára összeomlik, nem megy el a temetésre sem, ahol Gérard Oury képviseli. Partnere halálhíre komolyan megrendíti. Bejelenti, hogy visszalép a Felszarvazták őfelségét című film forgatásától, amiben Bourvil lett volna a partnere. 1971-ben mégis leforgatják a filmet Yves Montand-nal "Blaze" szerepében. Funes így vélekedett Montand-ról: "A körme hegyéig ismeri a szakmát. Annyira jó nem lesz vele játszani, mint Andréval (=Bourvil), de talán segít abban, hogy változtassak az alakításomon."

1971 november végén ismét színpadra lépett Claude Magnier Oscar című komédiájában (Palais-Royal Színház), melynek címszerepét már az 1960-as évek elején eljátszotta más színpadokon (Porte-Saint-Martin Színház és Karsenty-turné). 1973 márciusától minden erejét a Jákob rabbi kalandjainak szentelte, melyet ugyanazon évben október 18-án mutattak be. Már másnap visszatért a világot jelentő deszkákra a Champs-Élysées-n. 1974. április 25-éig majd' kétszázadszor játszotta Jean Anouilh Torreádor keringőjét.

Ettől fogva felesége kastélyában pihent, kertészkedett. Mikor Gérard Oury felkérte, szerepeljen következő filmjében, a Krokodilban, hevesen tiltakozott. A forgatás1975 májusában kezdődött volna és Louis De Funés a főszereplő dél-amerikai diktátort alakította volna, ám márciusban szívinfarktust kapott. Betegsége miatt ? bár nehezére esett ? kénytelen volt megválni színházi karrierjétől, mely igencsak megviselte fizikailag.

Filmes pályafutása szintén veszélybe került, mivel a biztosítók nem voltak hajlandók vállalni egy újabb forgatás költségeit. Végül 1976-ban Claude Zidi rendezőnek sikerült két hét biztosítást kieszközölnie számára, hogy leforgathassák a Szárnyát vagy combját című komédiát. Így aztán Louis de Fun?s visszatért a filmvászonra, a biztonság kedvéért azonban orvosa és egy mentő végig jelen volt a forgatáson. Még készített pár filmet, azonban már nem olyan tempóban, mint azt pályafutása elején tette (például Marakodók, A csendőr és a földönkívüliek).

1980-ban valósította meg régen dédelgetett álmát: filmre vitte Moli?re egyik darabját - azonban A fösvénycsak mérsékelt sikert aratott.

Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat 1982-ben forgatta. 1983. január 27-én újabb szívrohamot kapott, ezúttal nem élte túl. Cellier temetőjében nyugszik.

Fia Olivier de Funes szintén színész.

 

Kitüntetések 

 

Kasszasikerek 

Louis de Fun?s filmjei vitathatatlan kasszasikert arattak, az 1960-70-es évek Franciaországában több mint 50 millió nézőt csábítva a mozikba. 1964 és 1979 között a színész hétszer állt a dobogó élén, 1967-ben ráadásul egyszerre nyerte el az első (A nagy vakáció), a második (Oscar) és az ötödik (Fantomas a Scotland Yard ellen) helyet a ranglistán.

Top 10 

  1. Egy kis kiruccanás: n°1 1966-ban, 17,27 millió néző

  2. Az ügyefogyott : n°1 1965-ben, 11,74 millió néző

  3. A Saint Tropez-i csendőr : n°1 1964-ben, 7,8 millió néző

  4. Jákob rabbi kalandjai : n°1 1973-ban, 7,29 millió néző

  5. A nagy vakáció : n°1 1967-ben, 6,98 millió néző

  6. A csendőr nősül : n°2 1968-ban (Az első a Dzsungel könyve volt), 6,82 millió néző

  7. A csendőr és a földönkívüliek : n°1 1979-ben, 6,28 millió néző

  8. Oscar : n°2